Dagen startede traditionen tro med morgenandagt, Pastor Ulla Kristiansen bød velkommen til Lind Sognehus, (hun og 2 andre præster deler Kollund, Rind og Lind sogne) med et glimt i øjet, sagde hun at nu skal vi synge: ” Rind nu op i Jesu navn”, efter en kort tekstlæsning og bøn, fortalte Ulla Kristiansen bl.a. at kirken i Kollund blev bygget i 1935, altså kun 76 år gammel, prisen var 40000 kr., som blev samlet ind i sognet, der er 340 indbyggere i sognet. I 1967 blev det nødvendig at udvide kirkegården. Kirken ser ud, som om den har ligget der i 1000 år. Inde i kirkens kor er der 4 ansigter, måske lokale håndværkere? det store spørgsmål er: hvem kan genkende disse ansigter?. Disse ansigter våger over os. I tårnet er der ligeledes ansigter, som symboliserer Ungdom – Alderdom og fra vugge til grav. Kirken er bygget solid nok, til at støtte os i 1000 år mere. Til os gravere, sagde Ulla Kristiansen, at I med jeres arbejde, er med til at gøre verden til et smukkere sted. Vi sluttede i kirken med at synge: ” Kirken er et gammelt hus”.
Så var kaffen klar. Søren Kiilerich bød os endnu engang velkommen, og fordelte de 6 hold som skulle i arbejde, 2 hold arbejdede selvstændigt, mens 4 hold med instruktører fik grundlæggende undervisning. Instruktør Poul Jensen viste via billeder fra computeren, Hvordan der nivilleres ud med afretter vaterpas, og fortalte at der helst skal være en lille stigning op til gravstenen, så man ikke ser ned i et hul, graven må gerne være lidt højere end gangen. En god regel: Trædesten skal være plan med grus. Bedsten skal være hævet et par centimeter over grus og trædesten. Bruges der marksten må disse ikke være for små. Der blev vist foto med bede i flere niveau, det så rigtig godt ud.
Vi kørte ud til Kollund kirkegård. Der skulle arbejdes, og jeg skal love der blev skovlet. Grus skulle fjernes, der skulle vælges gravsten, trædesten og sten til bede samt planter.
Dejligt at se, der var plads til store bede, og at hele gravstedet ikke blev dækket til i grus.
Torkild og et par hjælpere havde en fri opgave. Torkild opfordrede til at plante lyng og stauder i grubber, og dække jorden med pinjebark.
Søren og co. var kommet lidt sent ud efter bedsten, (de andre havde taget det hele) og hvad gør man så, når man har en fri opgave? så bruger man det man kan få, og med lidt fri fantasi, blev der lavet en sol til sommerblomster.
Peter havde som instruktør en stor flok let øvede på sit hold, en trekantet gravsten, skal have et trekantet bed og firkantede trædesten. Peter opfordrede til at tænke på grandækning, når vi planlægger anlæg af gravstedet, og det gør ikke så meget at stauderne visner væk om vinteren, så har vi jo frit spil med grandækningen.
Poul brugte meget tid på, at fortælle om, hvordan chaussesten kan hugges til, så de ikke gaber når der laves et rundt bed, og skal der ligge en række sten som kant er det vigtigt , at stenene følger hinanden i tykkelse, her blev der ikke brugt trædesten, hvilket også var overflødigt.
Bjarne og hans hjælpere havde fundet en spændende gravsten, der var delt i 2, og der var en lille dekoration på. Her kunne man virkelig se, at det var gravstenen der var inspiration til anlægget. Et langt kors udgjorde bedkant, samt en lille brostensbelagt plads til et par krukker. Der var ingen planter i gruset, derimod mange græsarter i bedene.
Jørgen gav sine hjælpere en god grundlæggende instruktion i, hvordan man lægger brosten, jordforbedring, plantevalg, her var noget om balance i gravstedet, høj og lav, let og tung. Jørgen havde mange gode fif: bl.a. hvordan man kan forebygge udtørring af et bed, ved at lægge kalk dybt i bunden, stenmel under skærver, og fiberdug er forbudt på gravsteder.
Vestergades Stenhuggeri havde venligst udlånt gravsten, bedsten, trædesten og kantsten. Jens fra Stenhuggeriet fortalte at der er mode i gravsten, nu må der gerne komme lidt højde på, og der er også kommet pynt på igen, efter at der i lang tid har været meget enkle gravsten der blev solgt, men nu må de gerne være anderledes.
Have Oasen i Kollund havde stillet planter til rådighed. Tove Søndergård kunne varmt anbefale stauder, af de opstammede havde hun lidt nyheder som var hårdføre, tjørn, syrenhortensia, blodblomme, surbær og et lille bøgetræ der var klippet som et opstammet træ, og en del græsser kunne også anbefales.
Arne Dohms efterfølger : Jesper Carlsen havde bilen pakket med det sædvanlige, vin, brød, lys, papir, Itz, m.m. Spændende om han gør det på samme måde som Arne, og jo det agtede han at gøre.
Brandsoft. Lars Rasmussen fortalte om fordele og ulemper ved div. programmer, til daglig sidder Lars i supporten, så han ved alt om hvad vi kan have af problemer.
Dan Sand, Niels havde pakket lastbilen, med alt hvad en graver kan få brug for. Selv en graver, der har gået bunden ud af sine såler, fik et par nye. (og det var bestemt tiltrængt). Nyheder kan nævnes Multihammer og Dødsslaghammer med jernspåner i, som skåner håndled og arme, en mini stamper og de populære jalas sko.
M.B.K. Bjarne havde taget en hækkesaks med, hækkesaksens håndtag kan drejes så arm og håndled skånes, og endelig en arbejdsbuks til os kvinder med brede bagdele. Ellers havde Bjarne et fint udvalg, til kirke og kirkegården brug.
36 deltagere fik en meget lærerig og inspirerende dag.
Tak til Søren Kiilerich for at vi måtte låne hans kirkegård.
Tak til kursusudvalget, Søren Bjarne, Poul og Arne for et godt kursus.
Tak til udstillere, menighedsråd og kirkebetjeningen det var en dejlig dag.
P.B.V. Trine Damgaard.