På en tåget mandag morgen i oktober, var det igen tid for at samles i Ringkøbing kredsen til grandæknings kursus. Denne gang gik turen til Ramme kirke ved Lemvig. Hvor graveren Arne Andersen stod parat med smil og stolthed, over at ligge kirkegård til kursus dagen.
Sognepræst Henning Bjerg Mikkelsen begyndte dagen med morgen andagt i kirken, hvor han kom ind på freden og roen man finder på en kirkegården i en travlt hverdag. Og hvordan få ord på en gravsten, kan beskrive en person eller de følelser de efterladte står tilbage med.
Ramme Hallen lagde rammer til de ca. 115 personer, så der var god plads til alle, da kaffen og rundstykkerne blev sat til livs med snak og højt humør. Det regnede trods alt ikke. Der skal lyde en stor TAK til Dybe- Ramme menighedsråd for kaffe, rundstykker, betjening og ekstra kaffe på kirkegården! Arne bød velkomme til Ramme, og udstak retnings linjerne for mængden af gran/fyr på gravstederne og andre praktiske oplysninger.
Derefter havde udvalget bedt Per Carsten Nielsen – mange årig skovdyrker – om at fortælle lidt om de år der går forud for klipningen af gran og fyr. Hvordan træerne bliver passet og plejet for at de kan opnå en kvalitet, vi er tilfredse med. Per Carsten Nielsen har i de senere år bemærket at det er forskelligt, hvordan vi gravere synes at en 1. kvalitets gran skal være. Nogle vil gerne have en ”blød” gran, mens andre vil have en stiv gran. Ligeså ønsker nogle liggende nåle, mens andre lægger mere vægt på farven. Fyrtoppene er blev kortere, førhen var det normalt med 80-100 cm, mens de nu typisk ligger på 50-80cm. Forskelligheden omkring gran ligger jo nok i, at vi i dag ligger vores gran på flere forskellige måder, og derfor har forskellige krav.
Så var det ud og i gang, og det fanatiske skete, solen skinnede hele dagen. Folk ilede ud til de 7 forskellige metoder der i år blev udbudt. Og Arne (graveren) havde uddelt gravstederne sådan, at de var i nærheden af hvor underviseren stod. Folk fandt hurtigt sammen på de 2 mands hold, der skulle lave et gravsted helt færdigt med fyr og gran. Senere på dagen kunne man aflevere en stemmesteddel, med det gravsted man syntes var lavet bedst.
Det lyder måske af mange, når der var 7 forskellige måder at arbejde på, men de fordeler sig på følgende: grandækning og dekorationer i net v/Helle Bom, Ådum, grandækning på slisker v/Jørgen Stilling, Ilskov, grandækning på plade let øvede v/ Bente Rix, Bølling og Jette Tang, Væggerskilde , grandækning på plade ny begynder v/ Bjerne Svendsen, Fjelstervang , Ranker v/ Lena Fiedler, Gimsing, Grandækning på gravsted for nybegynder med en underviser pr. 2 personer, og grandækning på gravstedet på hold af 2 personer. Der ud over stod Karina K. Jakobsen, Måbjerg, og lavede dekorationer i oasis og genbrugs skåle/bakker fra begravelses dekorationerne.
Tusind TAK til instruktør for hjælpen.
Gravere og medhjælper fik afprøvet deres kunnen på nye måder, eller gode gamle tekniker, og efter et par timer begyndte de første gravsteder at være færdige. Efter yderligt en halv time, begyndte der at være trængsel ved de udstillerne, der havde fundet vejen til Ramme. Inden folk igen fandt vejen til Ramme Hallen, blev de bedt om at aflevere en stemme på det gravsted de fandt flottes dækket. Valget faldt på gravsted nr. 12 dækket af Henriette Smedegaard, Assing kirke & Helle Kamp, Vind kirke. 2. pladsen gik til Helle Andsbjerg, Vinding kirke & Knud Erik Hansen, Borris kirke. Inden døre blev der serveret en gang varm suppe og snakken gik stadig med højt humør blandt gode kollegaer. Kursus udvalget vil endnu en gang gerne takke Dybe-Ramme menighedsråd for deres velvillige til at udlåne deres kirkegård, og stille sig til rådighed med opvartning på en solskins dag i oktober. Tak også til alle fremmødte.
På kursus udvalgets vegne Tina